LSA – Zutendaal

Categorie
Klant
vzw Stijn - LSA
Locatie
Zutendaal
Jaar
2016

Het gebouw geeft huisvesting voor 16 bewoners die onder begeleiding van de Limburgse Stichting Autisme hun eigen prikkelarme studio met uitzicht op de tuin en het achterliggende park betrekken. In de historische kapelanij werden dagfuncties en vergaderlokalen voorzien. Als schakelvolume tussen de studiovleugels en de kapelanij is een publiek toegankelijke horeca-uitbating voorzien.

Het nieuwe gebouw vervangt het bestaande kloostergebouw en verbindt de bestaande schoollokalen en de historische kapelanij. Omwille van het belangrijke niveauverschil in het natuurlijke terrein werd een Z-vormig gangenstelsel ontwikkeld als een soort binnenstraat die deze helling opvangt naargelang ze door het gebouw loopt.

Door de opstelling van de verschillende bouwdelen eindigt het langwerpige volume van de schoollokalen op eenzelfde manier als vroeger door het grotere kloostergebouw. De schaal werd in deze dan ook aangehouden . Tevens ontstaat op deze manier een kleinschalig driehoekig pleintje als zuid-west terras voor de horecazaak met zicht op de geklasseerde pastorij-gebouwen met slotgracht.