SINT ODA Overpelt

Categorie
Klant
vzw Stijn - Sint Oda
Locatie
Overpelt
Jaar
2018

Via een beperkte architectuurwedstrijd kregen wij de opdracht om, verdeeld over 6 paviljoenen, 108 bewoners met een mentale handicap te huisvesten. Bijkomend onderdeel van de opdracht was het opstelling van een masterplan voor de gehele site.

lees meer

Info

Om binding te verwezenlijken tussen de bestaande paviljoenen en duidelijkheid te scheppen in de wirwar van de huidige organischer gegroeide verbindingspaden en wegen, werd voorgesteld om een centrale as doormidden van het gehele terrein te trekken. Een brandweg in het centrumbos op het terrein, die we via luchtfotografie ontwaarden, zorgde voor deze centrale as waarrond allerhande activiteiten gebeuren . Zo is er plaats voor kunstintegratie, het herbergen van een speelterrein, een ervaringsbos, een groentetuin, een wandelpad, enzovoorts.

De 108 studios vervangen een aantal oude gebouwen die worden afgebroken. Elk van de 6 pavilioengebouwen herbergt twee leefgroepen van 9 bewoners. De architectuur is opgebouwd rond een aardkleurig massief metselwerk uit steenstrips. Lijmpatronen en eenvoud in vorm maken van het geheel een rustig gebouw dat fel afwijkt van de traditionele “instellingsarchitectuur”. Kleuren en ruimteopstelling maken van het geheel een prikkelarme gebouwen die volledig aangepast zijn aan de appreciatie van de bewoners. Het scheppen van een aangepaste leefomgeving met een huishoudelijk gevoel voor elk individu.